Natrium – uhka kansan suolalle?
Natrium ei sinänsä ole vaarallista – päinvastoin, se on välttämätöntä elimistön toiminnalle. Mutta niin kuin monen muun asian kohdalla, liika on liikaa. Suolan (tai siis natriumin) runsas käyttö voi vaikeuttaa normaalin verenpaineen ylläpitämistä, mikä puolestaan lisää vakavien terveysriskien mahdollisuutta.
Nykyisin arvioidaan, että joka neljäs aikuinen suomalainen – ja jopa joka toinen yli 65-vuotias – elää kohonneen verenpaineen kanssa. Kaikesta ei voi syyttää suolaa, mutta on hyvä olla tietoinen omasta saannista. Varsinkin kun useimmat suolatyypit koostuvat lähes kokonaan natriumkloridista. Useimmat, mutta eivät kaikki.
EI SAMAA
JAUHOA
Markkinoilla olevat muut vähänätriumiset suolat ovat usein sekoituksia eri tyyppisistä suolakiteistä. Osa kiteistä on natriumkloridia ja osa kaliumkloridia (KCl). Valitettavasti tämä vaikuttaa makuun, joka koetaan usein karvaaksi ja vähemmän miellyttäväksi.
Sen sijaan Falksalt Mineralsuolassa jokainen pieni kide koostuu natriumkloridin ja kaliumkloridin yhdistelmästä. Siksi suolassa ei ole epämiellyttäviä sivumakuja, vaan se maistuu yhtä hyvältä ja suolaiselta kuin mihin olet tottunut.
MIKSI SAAMME NIIN PALJON NATRIUMIA?
Keskimäärin suomalaiset saavat lähes kaksinkertaisen määrän suolaa kuin Ruokaviraston suositus (enintään 5 g suolaa päivässä). On helppo ajatella, että vastuu on vain itsellä. Mutta asia ei ole aivan niin yksinkertainen. Suuri osa saamastamme suolasta tulee ruoasta ja elintarvikkeista, joita ostamme kaupasta ja ravintoloista. Kuten leivästä, juustosta, leikkeleistä, lounaista ulkona ja pikaruoasta.
Todellisen muutoksen saavuttamiseksi tarvitaan laajoja toimenpiteitä sekä elintarviketuottajilta että viranomaisilta. Mutta myös pienillä asioilla on merkitystä. Kuten se, että kysyy oikeita tuotteita ja valitsee Sydänmerkki-tuotteita: ne sisältävät vähemmän sekä suolaa että sokeria.

LUONNOSTAAN RUNSAASTI KALIUMIA
Myös kalium on elintärkeä alkuaine. Sitä tarvitaan kehon hermo- ja lihastoimintaan. Lisäksi kalium auttaa ylläpitämään verenpainetta, sillä se säätelee natriumin ja kaliumin välistä tasapainoa. Voidaan sanoa, että mitä enemmän natriumia saamme, sitä enemmän keho tarvitsee kaliumia tasapainon säilyttämiseksi.
Falksaltin Mineralsuolan käyttäminen on helppo tapa lisätä kaliumin saantia samalla kun vähennät natriumin saantia verrattuna tavalliseen suolaan.
Vinkkejä parempaan suolaisuuteen
Ruokailutottumusten muuttaminen ei ole helppoa – ja erityisen haastavaa se on suolan kohdalla. Olemme koonneet tähän muutamia vinkkejä sinulle, joka haluat vähentää natriumin saantia, mutta silti nauttia ruoasta täynnä makua.
HYVIÄ UUTISIA KANSANSUOLAISUUDELLE
Mineralisuolamme edistää sekä makua että terveyttä. Sen natriumpitoisuus on huomattavasti pienempi kuin tavallisessa suolassa – täysin luonnollisesti. Sen sijaan se on luonnostaan runsas mineraaleista ja sisältää jopa 15 % kaliumia sekä kalsiumia ja magnesiumia. Ja mikä parasta? Mineralisuola valmistetaan täysin luonnollisella prosessilla perinteisin merisuolamenetelmin – ja sillä on sama hyvä maku ja suolaisuus, johon olet tottunut.
Ensimmäisenä kaupan hyllyille tulee jodilla rikastettu hienokiteinen Mineralisuola. Se sisältää 35 % vähemmän natriumia (kuin tavallinen suola), on neutraalin makuinen ja sopii hyvin lähes kaikkeen ruoanlaittoon.
Vihdoin voimme nauttia suolaisuudesta, mausta ja terveydestä yhtä aikaa. Eläköön kansansuolaisuus!
