Nosta maut esiin juurista lähtien
Toiset pitävät runsaasta, toiset taas hieman vähemmästä. Mutta riippumatta siitä, kuinka paljon ripottelet ruokaan, tuskin osaat kuvitella ateriaa ilman suolaa. Yhdessä makeuden, karvauden, happamuuden ja umamin kanssa suolaisuus on yksi viidestä perusmausta. Siksi voit tunnistaa suolan maun, vaikka pitäisit nenästäsi kiinni ja sulkisit silmäsi.
SUOLA NOSTAA MAKEUDEN ESILLE
Miltä täydellisesti tasapainotettu annos maistuu? Siihen voit vastata vain itse, sillä makukokemus on aina henkilökohtainen. Toiset ovat geneettisesti herkempiä karvaudelle, toiset taas reagoivat voimakkaammin happamuuteen. On kuitenkin joitakin sääntöjä, jotka pätevät kaikkiin suihin. Yksi niistä on, että suolaisuus aina peittää karvautta ja korostaa makeutta. Siksi tumma suklaa maistuu makeammalta ripauksella suolaa.
Sitkeä makumyytti
Oletko sinäkin oppinut, että kieli on jaettu eri makualueisiin – yksi jokaiselle perusmaulle? Että makeus tunnetaan kielen kärjessä, hapokkuus ja suolaisuus reunoilla ja karvaus taaempana? Silloin olet joutunut erään sitkeimmän makumyytin uhriksi. Se sai alkunsa, kun Harvardin professori Edward G. Boring epäonnistui saksankielisen tutkimusartikkelin käännöksessä vuonna 1901. Ja niinpä me uskoimme väärin!
SUOLAN PUUTE PILVISSÄ?
Lentokoneruoka ei tunnetusti ole makujen juhlaa. Tutkimusten mukaan mitä korkeammalle nouset, sitä vähemmän maistat. Lentokoneen viileä ja kuiva ilma sekä ilmanpaine lamaannuttavat makunystyröitäsi niin, että herkkyys makealle ja suolaiselle voi 10 000 metrin korkeudessa olla jopa kolmanneksen heikompi.