Tiesitkö, että…
… “ripaus” on vanha mittayksikkö, joka vastaa noin 1/2–1 maustemittaa.

3 ruokaisaa vohvelitäytettä
Hyvää kannattaa aina odottaa liian kauan! Vaihda hillo ja kermavaahto ruokaisampiin täytteisiin, niin saat nauttia tuoreista vohveleista sekä alkuruokana että pääruokana. Tässä ovat tämän hetken 3 suosikkiamme. Viimeistele ripauksella hiutalesuolaa – ja onni on täydellinen!
- Vuohenjuusto, paahdetut punajuuret, rucola, hunaja ja pinjansiemenet
- Raaka lohi (sashimi), edamame-pavut, mango ja chilimajoneesi
- Luumutomaatit, valkosipuli, basilika, mustapippuri ja oliiviöljy
Sydämellinen tarina
Mitä tiedät natriumkloridista? Veikkaamme, ettet kovin paljoa. Mutta ilman natriumia ja klooria (joista natriumkloridi koostuu) elimistösi ei pystyisi ottamaan ravinteita, lihaksesi olisivat veltoimmat mahdolliset eikä sydämesi voisi lyödä. Samalla liika natrium voi olla haitallista.
Kohtuus on siis parasta – mutta senhän tiesimme jo.

JODI = JEE VAI EI?
Tämä alkuaine tunnetaan ehkä parhaiten kiivasta keskustelua herättävänä aiheena. Mutta jodi on itse asiassa meille ihmisille elintärkeää, sillä se auttaa säätelemään aineenvaihduntaa. Falksaltin valikoimasta löydät sekä jodia sisältäviä että ilman jodia olevia vaihtoehtoja. Pakkaus kertoo, kummasta on kyse.
Tiesitkö, että…
… suola ruoassa vähentää hapokkuutta ja karvautta esimerkiksi viinissä, samalla kun makeus ja hedelmäiset vivahteet korostuvat.
OIKEA SUOLA PASTAVEDESSÄ
Oikea määrä suolaa pastaveteen on tärkeämpää kuin luuletkaan, jotta saat juuri oikean rakenteen ja maun. Laske litra vettä ja vajaa 1/2 rkl suolaa 100 g pastaa (eli yhtä annosta) kohden.
Et kai ole missannut omaa reseptikirjaamme täältä sivustolta?
Täynnä inspiroivia ja maukkaita reseptejä ripauksella suolaa – kaikenlaisiin aterioihin.
Pinoa herkullista!
Aika kokeilla uutta vihannesta grillissä? Testaa grillattua fenkolia, joka on sivelty marinadilla, jossa on sormisuolaa, murskattua valkosipulia, sitruunamehua ja oliiviöljyä. Viimeistele reilulla määrällä raastettua parmesaania ja paahdettuja pinjansiemeniä!
- 2 fenkolia, halkaistuna
- 3 valkosipulinkynttä
- ½ sitruunan mehu
- 2 rkl oliiviöljyä
- Sormisuolaa
- Raastettua parmesaania
- Pinjansiemeniä


Lisämakua liemelle
Klassinen 1-2-3-liemi koostuu yhdestä osasta etikkaa, kahdesta osasta sokeria ja kolmesta osasta vettä. Tunnistat sen varmasti esimerkiksi pikkelöidystä punasipulista. Mutta oletko kokeillut lisätä siihen suolaa ja pippuria? Helppo tapa nostaa makua! Ja jos haluat oikeasti hullutella – lisää ripaus chiliä!

Oletko kokeillut Janerek-luumua?
Tai oikeammin sanottuna Janerekia. Se on hapokas lajike, jota löytyy keväällä ja kesällä. Jännittävää on, että kun lisäät luumuun hieman suolaa, sen maku muuttuu lähes taianomaisesti. Terävä hapokkuus katoaa, ja yhtäkkiä sinulla on täydellinen pieni naposteltava alkumaljan kylkeen tai välipalaksi milloin tahansa!


Kesän maukkain rubi…
…syntyy, kun sekoitat 1 tl sormisuolaa, 2 hyppysellistä cayennepippuria, ½ rkl oreganoa ja 1 tl valkosipulijauhetta. Kuinka helppoa tahansa!

Liikaa hyvää?
Silmämitalla arviointi voi pettää kokeneimmankin kokin. Mutta vaikka mestarikastikkeesta tulisi liian suolainen, peli ei ole vielä menetetty. Aloita lisäämällä joukkoon raaka peruna ja anna sen kiehua mukana – hyvällä tuurilla se imee itseensä osan suolaisuudesta. Eikö toiminut? Silloin pieni ripaus sokeria voi auttaa tasapainottamaan makua.

Opettele suolaamaan oikein
Isoisoäiti suolasi ruoan, jotta se säilyisi pidempään. Nykyään teemme sen lähinnä maun vuoksi. Menetelmä on yksinkertainen: raaka-aine saa levätä suolassa – tai suolan ja sokerin seoksessa – ennen kypsennystä. Suolaus voi kestää muutamasta minuutista useisiin päiviin, riippuen siitä millaisen maun ja koostumuksen haluat. Koska suolamolekyylit auttavat hajottamaan proteiinia esimerkiksi kalassa ja lihassa, lopputulos on erityisen murea ja mehukas – ei lainkaan kuiva, kuten voisi luulla.

